Akupanel productoverzicht – Aanbieders op een rij!

akupanel bedroom

In dit artikel

Een akupanel, oftewel akoestisch wandpaneel, is niet alleen mooi om te zien maar ook functioneel. Veel echo en harde geluiden kunnen hoofdpijn veroorzaken, je verstaat elkaar niet goed, en/of in het beste geval zorgt het er ‘slechts’ voor dat een huis onprettig of kil aanvoelt. Akupanels kunnen de weerkaatsing van geluid tegengaan. Als je de panelen goed monteert kunnen ze een enorm effect hebben. Je geeft je huis dus een Scandinavische look terwijl het geluid in de ruimte gedempt wordt! Maar wat zijn het precies, waar vind je ze, en wat zijn de verschillen? Hieronder zetten we de mooiste en beste akoestische wandpanelen voor je op een rij.

Wat is een akupanel precies?

Als je last hebt van galm in je huis (of andere ruimtes trouwens, denk aan een kantoor), weet je waarschijnlijk wel wat we bedoelen. Niet fijn! Dus heb je hoge plafonds of veel harde oppervlakken in huis, dan kan het prettig zijn om te zorgen dat je hier minder last van hebt.
Akupanel, of acupanel, is dus niet alleen een merknaam meer, maar een afkorting voor akoestische wandpanelen die door meerdere fabrikanten gebruikt wordt. De panelen bestaan altijd uit een combinatie van vilt en hout, daarbij verschillen de afmetingen onderling, de kleuren en de structuren in het hout.

Akupanel productoverzicht

iWood

https://fr135.net/c/?si=15518&li=1671051&wi=366133&ws=akupanel&dl=i-wood-akoestisch-paneel—basic_3035r42311.html

WoodUpp

https://fr135.net/c/?si=15972&li=1688416&wi=366133&ws=akupanel&dl=interieurhout%2Fwandbekleding

https://fr135.net/c/?si=15972&li=1688416&wi=366133&ws=akupanel&dl=shop%3Fsearch%3Dakupanel

Nawood

https://fr135.net/c/?si=15972&li=1688416&wi=366133&ws=akupanel&dl=shop%3Fsearch%3Dnawood

AcuPanel

fqfq

Waar kun je een akupanel het beste plaatsen?

Je dient de panelen te plaatsen waar het geluid de muur raakt als je het geluid wil dempen. Meestal is die plek in het midden van een muur – zoals hier – maar hoe meer van de muur je bedekt, hoe beter!

Hoe kun je akupanels het beste monteren?

Je kunt de panelen rechtstreeks op de muur monteren. Dit heeft wel minder effect, maar ze kunnen dan alsnog een geluiddempend effect van klasse D geven, wat vooral effectief is voor hoge tonen. Maar wil je het hoogste geluiddempende effect dat er is, dan moet je de panelen op 45mm latten monteren met minerale wol erachter. Als je dit doet, krijgen de panelen een klasse A. Dit is effectief op alle geluidsniveaus – zowel hoge als lage toonhoogtes. Het is mogelijk om de panelen op maat te snijden zodat ze op plekken passen die niet vierkant zijn, waardoor je de akoestiek kunt verbeteren op bijvoorbeeld schuine plafonds. Je kunt de lamellen gewoon op maat zagen met een cirkelzaag. Moet je de panelen aan de zijkanten bijwerken? Geen probleem – snij gewoon met een mes het vilt tussen de lamellen. Ook kun je bedrading achter de panelen verbergen.

Vond je dit artikel inspirerend? Deel of pin het!

Share on pinterest
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Over de auteur
Maaike

Maaike

Na de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten afgestudeerd aan de Universiteit Leiden met als focus Design & Architectuur. Maaike is gek op design in de breedste zin van het woord. Naast de inrichting van haar droomhuis houdt ze zich bezig met mode. Ze deelt haar vondsten op diverse online platforms.

Anderen lezen ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *