Zelf een houten latten muur maken in zes stappen

zelfgemaakte latten wand

In dit artikel

Het maken van een DIY houten lattenwand kan een beetje tijdrovend zijn, maar het is helemaal niet ingewikkeld! In dit artikel laten we je twee verschillende manieren zien. De ene methode, het gebruik van latten van timmerhout, is eenvoudiger maar duurder. Terwijl de andere methode, het gebruik van latten van goed plaatmateriaal (multiplex), meer tijd kost maar wel een voordeligere optie is.

De basics

Een houten lattenwand bestaat uit verticale stroken hout die van de vloer tot aan het plafond reiken, al dan niet met een plint eronder. Elke lat is doorgaans 2 tot 5 centimeter breed, afhankelijk van het effect dat je probeert te bereiken. Om een zebra effect te vermijden, wil je ervoor zorgen dat de afstanden tussen de latten smaller zijn dan de breedte van de latten. Dus wanneer je bijvoorbeeld latten van 2,5 cm breed gebruikt, wil je circa een centimeter ruimte tussen twee latten.

De kleur van de muur achter de latten speelt ook een belangrijke rol in het eindresultaat. Zo kun je kiezen voor een donkere achtergrond, zoals mat zwart, voor een meer dramatische en luxe uitstraling. Maar natuurlijk eiken latjes kun je ook mooi combineren met lichtgrijs. Zo heeft het geheel een wat zachtere, Scandinavische uitstraling. Of kies voor een pastelkleur gecombineerd met lichtgekleurde latten voor een babykamer!

Hoeveel kost een zelfgemaakte houten latten wand?

We gaan er voor dit rekenvoorbeeld vanuit dat je een stuk wand van 300 centimeter breed wilt bedekken. Wil je dit met latten van timmerhout doen, met een gemiddelde afmeting x en afstand van x, dan zul je voor de latten x kwijt zijn. Wanneer je de latten zelf zaagt van multiplex kosten ze je circa….
Tel daarbij gemiddelde x voor verf, beits en montagelijm bij op.

Optie 1: Voorgezaagde latten (timmerhout) van vuren, eiken etc.

 • Alleen een verstekzaag of cirkelzaag nodig
 • Kost minder tijd
 • Dikkere houten latten (vanaf circa 25mm)
 • Hogere kwaliteit
 • Kost meer

Het gebruik van vooraf gezaagde latten versnelt het project en voorkomt dat je een zaagtafel moet gebruiken. Het meeste werk zit ‘m in het zagen van de uiteinden, zodat ze precies mooi tot het plafond komen, en het vastspijkeren van de planken.

Hoewel de houten strips wel betaalbaar zijn, kan het project aardig in de kosten lopen als je 100 of 200 latten moet kopen. Hardhouten strips vereisen minder afwerking. Zo absorberen ze ook minder verf dan multiplex.

Tip: Kies de rechtste latten die je kunt vinden. Deze latten van Karwei bijvoorbeeld.

Optie 2: Multiplex platen verzagen

 • Voordeligere optie
 • Dunnere houten latten (vanaf circa 12mm)
 • Kost meer tijd
 • Je hebt een zaagtafel nodig naast de verstek- of cirkelzaag
 • Lastiger om hoog afwerkingsniveau te bereiken

Het zagen van een plaat multiplex is een stuk voordeliger in prijs. Een plaat van x levert ongeveer x stroken op, elk x breed. Daar staat wel tegenover dat het je veel meer tijd kost. Naast het zagen moet het multiplex behoorlijk opgeschuurd worden om het glad te krijgen en heeft het ook meer verflagen nodig.

Wanneer je latten wilt die dicht tegen de muur aan liggen kun je best plaatmateriaal vanaf 12 millimeter gebruiken. Met timmerhout zouden de latten circa 25 millimeter dik zijn.

Tip: Bestel je multiplex platen bij opmaatzagen.nl. Het wordt thuis afgeleverd én je kunt het materiaal alvast in kleinere stukken laten zagen. Vanaf 5 centimeter breed kun je de latten op maat laten zagen.

Benodigdheden

 • Multiplex platen of latten van timmerhout
 • Muurverf
 • Montagelijm
 • Houtvuller of kneedbaar hout
 • Schuurpapier
 • Verstekzaag of cirkelzaag
 • Eventueel een zaagtafel als je met multiplex platen gaat werken
 • Spijkerpistool (tacker) met grote spijkers
 • Plamuurmes
 • Kwasten en rollers
 • Werkhandschoenen
 • Schuurmachine (excentrisch)
 • Waterpas (laser)
 • Rolmaat

Instructies

Stap 1: Plan het design van de houten latten muur

Welk hout kies je? Welke kleur worden de wand en de latten? Welke afstand wil je er ongeveer tussen? (Dit kun je straks nog een keer goed bekijken als je een aantal latten gezaagd hebt.)
Op basis van de afmetingen van je muur, de breedte van de latten en de breedte van de tussenruimte bepaal je hoeveel latten je moet kopen. Tip: Meet van tevoren de hoogte van de muur op meerdere plekken. Het kan zijn dat de wand niet precies recht is en je dus latten in verschillende lengtes moet zagen.

Rekenvoorbeeld: Wanneer je muur bijvoorbeeld 3 meter breed is, en je tussen elk latje van 2.5 cm 1.2 cm ruimte wilt, heb je (minimaal) 81 latten nodig. De hoeveelheid bereken je dan namelijk zo: 300:3.7cm = 81 latten.

Stap 2: Verf de muur

Verf de muur in de gewenste kleur. Donker om een contrast met de houten latten te creëren, of juist lichter voor een subtieler effect. Meestal moet je twee lagen verf aanbrengen, zeker bij donkere kleuren. Matte verf droog snel, dus wanneer je daarvoor kiest kun je snel verder met de volgende laag.

Stap 3: Bereid de latten voor

Indien je met multiplex werkt ga je eerst zagen. Heb je grote platen? Halveer die dan eerst met een cirkelzaag, zodat ze makkelijker hanteerbaar worden. Haal de multiplex platen in de lengte door de tafelzaag, om latten van de gewenste breedte te zagen. Controleer regelmatig de breedte van de latjes om er zeker van te zijn dat ze even breed zijn, en er geen speling is ontstaan.

Tip: Zaag een aantal latten en leg die voor je verder gaat uit op de vloer. Experimenteer met de breedte van de latten en de afstand tussen de latten om de perfecte combinatie te vinden voor jouw plan.

Vervolgens ga je elke lat uitzonderlijke schuren. Kant en klaar gezaagde latten gekocht? Schuur alsnog lichtjes op om splinters te verwijderen. Multiplex glad schuren kan een wat intensiever proces zijn, ook kun je de zijkanten van het plaatmateriaal kun niet goed schuren.Aan de zijkanten van multiplex kunnen ook kleine holtes of gaten voorkomen, vul die met het plamuurmes en houtvuller.

Stap 4: Verf de latten

Nu ga je de latten verven of beitsen. Stal de latten uit en verf of beits de voorkanten en de zijkanten. De achterzijde is natuurlijk niet nodig om te verven, want die komt tegen de muur.

Stap 5: Installeer de latten

Meestal begin je in een hoek van de wand, tenzij je in het midden van de muur bijvoorbeeld een open haard hebt. Dan kan het makkelijker zijn om daarboven te beginnen. Breng, op elke 25 centimeter, een dot montagelijm aan over de lengte van een lat. gebruik smalle rondjes/strookjes lijm, goed in het midden van de lat, om te voorkomen dat er aan de zijkant overtollig lijm onder vandaan komt. Plaats de eerste houten lat tegen de muur en zorg ervoor dat deze recht staat met de waterpas. Doe dit zorgvuldig want de rest van de latten ga je hierop afstemmen! Nagel de lat op zijn plaats.

Gebruik vervolgens een van de andere latten als afstandhouder voor de volgende lat. Dit doe je door die met de zijkant tegen de muur te plaatsen (dan heb je de dikte van de lat als tussenmaat), of gebruik op maat gezaagde blokken tegen de eerder geplaatste lat om de latten gelijkmatig over de muur te verdelen. Wanneer je bij een stopcontact bent gekomen gebruik je de verstekzaag om de latten eromheen af te zagen.

Stap 6: Afwerking en resultaat bewonderen!

Wanneer alle latten geplaatst zijn kun je de gaatjes vullen met houtplamuur, en werk je de latten bij met je verf. Of vul de gaatjes met kneedbaar hout in dezelfde kleur als je gebeitste latten.

Let op: De gehele latten verven ná het plaatsen van de latten is veel meer werk, omdat je lastig bij de zijkanten komt.
Dit zou wel een optie kunnen zijn als je de muur en de latten in dezelfde kleur wilt!

Veiligheidsoverwegingen

Werken met een tafel- of cirkelzaag is al gevaarlijk, maar dat geldt des te meer voor herhaaldelijk zagen. Blijf echt alert, houd je handen op afstand van het zaagblad. Grote platen kunnen moeilijk hanteerbaar zijn, dus werk samen met iemand anders die je kan helpen de platen vast te houden. Gebruik ook altijd oog- en gehoorbescherming.

Vond je dit artikel inspirerend? Deel of pin het!

Share on pinterest
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Over de auteur
Maaike

Maaike

Na de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten afgestudeerd aan de Universiteit Leiden met als focus Design & Architectuur. Maaike is gek op design in de breedste zin van het woord. Naast de inrichting van haar droomhuis houdt ze zich bezig met mode. Ze deelt haar vondsten op diverse online platforms.

Anderen lezen ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *